Предложението за увеличаване на капитала на Общински пазари“ с още 500

...
</TD
>Предложението за увеличаване на капитала на Общински пазари“ с още 500
Коментари Харесай

Одобриха още 500 000 лева от общинския бюджет за новия плувен комплекс в Русе

Предложението за увеличение на капитала на " Общински пазари “ с още 500 000 лева от бюджета на Община Русе, с цел да се изградят топлопровод и абонатна станция за новия плувен комплекс в Парка на младежта, породи много въпроси от страна на съветниците. Основният, заложен поотделно от Асен Даскалов от " Патриотите-ВМРО “, Станимир Станчев от Съюз на демократичните сили и доктор Теодора Константинова от " Демократична България-Обединение “, беше за какво се желаят отново пари за нещо, за което към този момент са дадени 250 000 лева

Асен Даскалов направи хронологична информация за последователността, в която са гласувани средства за плувния комплекс: март 2022 е обещано единодушие за контракт за капиталов заем за 12 млн.лв. с индикации за обща стойност на плана 14 млн.лв., октомври 2022 година са дадени 2 млн.лв. за допълнение до нужните 14 млн.лв. и настрана 250 000 лева за топлопровод и абонатна станция, а в този момент се желаят още 500 000 лева още веднъж за топлопровода и абонатната станция.

Зам.-кметът по строителството Магдалина Илиева изясни, че сумата за топлопровода и абонатната станция не е била включена в заема, тъй като тогава към момента не е било ясно по какъв начин ще се обезпечава отоплението. Впоследствие " Общински пазари “ афишират социална поръчка за плувния комплекс, където се желае и обособена цена за топлопровод и абонатна станция, която излиза планирано към 750 000 лева Исканите 500 000 лева допълват отпуснатите 250 000 лева през есента на 2022 година, като по този начин се получава цялостната сума от 750 000 лева

Станимир Станчев разяснява, че очевидно ще излизат потребности от още средства и попита какъв брой още пари ще трябват. И напомни, че по-изгодно е било да се построи басейн до мола, както е било планувано преди време, за 9 млн.лв.

Д-р Теодора Константинова изиска да разбере за какво, откакто се е знаело още през август за цялостния размер на сумата, не е било препоръчано да се дадат 750 000 лева или да се изясни, че ще бъде разрушена на два транша.

Кметът Пенчо Милков даде уточнения на всички поставени въпроси, като напомни, че басейнът до мола е щял да бъде единствено 25-метров и не е ставал за водна топка. Плувният комплекс ще разполага с няколко уреди за водни спортове на закрито и навън. Гласуването на сумата от 750 000 лева е на два транша, защото става въпрос за временен обект, и увери, че няма да се дават повече средства. Кметът призна, че при първото предложение за 250 000 лева не е конкретизирано, че това е единствено част от средствата по публичната поръчка. Милков изрази желанието си съветниците да са единни за този значим за града план и да го поддържат, предава Русе Медиа.

Елеонора Николова от Съюз на демократичните сили изрази изненадата си, че публичната поръчка се е провела, без да има обезпечено финансиране, а кметът ѝ изясни, че това е възможно по Закона за публичните поръчки. От отговора му стана ясно също, че не се дадат тези 500 000 лева " Общински пазари “ няма да изпълнят контракта си с изпълнителя и това ще докара до неустойки.

В последна сметка съветниците гласуваха увеличението на капитала на сдружението, като предложението бе подкрепено от 28 съветници, 14 се въздържаха, а срещу нямаше.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР